Skip to main content

White Papers

Etpa's Power Wallet en handel zonder collateral door Stefano Zambotti

 

Etpa's Power Wallet en handel zonder collateral

Inleiding

In de dynamische energiehandel vormt Etpa's Power Wallet een revolutionaire oplossing voor het verbeteren van de liquiditeit van een handelaar, het verlagen van de kosten, het minimaliseren van tegenpartijrisico's en het faciliteren van snelle en transparante verrekeningen tussen marktdeelnemers.

wallet

Margining, een gangbare praktijk in traditionele energiemarkten, vereist dat deelnemers zekerheden stellen om wanbetalingsrisico's op te vangen. Met Etpa's Power Wallet hoeven deelnemers echter geen onderpand meer te storten, waardoor de liquiditeit en financiële flexibiliteit toenemen. Als gevolg hiervan vereist de handel met Etpa tot drie keer minder contanten in vergelijking met onze concurrenten. Wanneer rekening wordt gehouden met weekenden en/of feestdagen, neemt dit bedrag zelfs nog verder toe.

Etpa's Power Wallet staat in de voorhoede van innovatie in energiemarkten en biedt een onderpandvrije handelservaring die transacties vereenvoudigt en tegelijkertijd efficiëntie, transparantie en veiligheid garandeert.

Deze whitepaper gaat in op de architectuur en het operationele kader van Etpa's Power Wallet en belicht de belangrijkste kenmerken, voordelen en de rol ervan in de revolutie van financiële vereffening in het landschap van de energiehandel.

 

Etpa's Power Wallet - Eenvoudige en efficiënte financiële afwikkeling

Bij Etpa bieden we een digitaal portemonneesysteem aan onze marktdeelnemers. Elke deelnemer krijgt een unieke portemonnee toegewezen binnen het Etpa systeem. Deze portemonnee is een virtueel grootboek, waarbij de corresponderende fondsen veilig worden bewaard door een Nederlandse betaaldienstverlener (entiteit onderworpen aan PSD2) die optreedt als escrow-partij en onder toezicht staat van De Nederlandsche Bank.

De financiële afwikkeling van transacties vindt direct plaats via de portemonnee van de deelnemers, die elk alleen een positief saldo kunnen behouden. Wanneer een kooporder wordt geplaatst met een positieve prijs (of een verkooporder met een negatieve prijs), wordt een reservering gestart voor de totale waarde van de order. Na uitvoering van de order wordt het geld direct overgeboekt naar de portemonnee van de tegenpartij. Als de order wordt geannuleerd, worden de gereserveerde fondsen teruggestort in de betreffende portemonnee.

Er zijn twee mogelijke indirecte tegenpartijen voor Etpa's marktdeelnemers bij een transactie:

  1. De eerste is een andere Etpa-marktdeelnemer en daarom vindt er een verrekening plaats tussen de portemonnees van de twee betreffende partijen (producten: GOPACS, Ex-post, XBID);
  2. De tweede is een Centrale Tegenpartij wanneer de tegenorder afkomstig is van een andere NEMO (energiebeurs), zoals EPEX of Nord Pool. Wanneer er wordt gehandeld met een tegenpartij van een andere NEMO, wordt de financiële afwikkeling doorgestuurd naar de portemonnee van de Clearing Counter Party (CCP), terwijl Etpa haar rol als directe tegenpartij behoudt. Er is geen directe relatie tussen Etpa-deelnemers en de CCP (producten: XBID).

Etpa Power Wallet Diagram

Onderpandvrije handel op de Europese doorlopende intradaymarkt

Op spotmarkten voor elektriciteit speelt margining een cruciale rol bij het beheren van het tegenpartijrisico. Margining is het proces waarbij marktdeelnemers onderpand moeten storten om potentiële wanbetalingen als gevolg van ongunstige prijsbewegingen te dekken. Onderpand, in deze context, is een vorm van zekerheid die deelnemers verschaffen om ervoor te zorgen dat ze aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen.

Met onze Power Wallet kunnen deelnemers alleen orders plaatsen die in lijn zijn met hun beschikbare portemonneesaldo. Daarom hoeven er geen onderpanden te worden geplaatst. Stortingen en opnames zijn snel en de portemonneesaldi worden meestal binnen een paar minuten bijgewerkt. Het is in wezen een probleemloos proces zonder onderpand.

 

Aan onderpand verbonden kosten

Onderpandgerelateerde kosten omvatten verschillende factoren die van invloed zijn op marktdeelnemers. Deze omvatten opportuniteitskosten, rentekosten en transactiekosten.

Een overzicht:

  1. Opportuniteitskosten zijn relevant omdat ze het potentiële rendement weergeven dat wordt opgeofferd door kapitaal of activa als zekerheid te gebruiken in plaats van ze elders te beleggen. Het is een fundamentele overweging voor marktdeelnemers die hun algemene financiële prestaties willen optimaliseren
    of
  1. Rentekosten worden significant wanneer het onderpand geleend geld betreft. De rentevoet op geleend geld heeft een rechtstreekse invloed op de totale kosten van het onderpand, waardoor het een relevante factor wordt, vooral in scenario's waar financiering nodig is om de verplichtingen van het onderpand na te komen
    en
  1. Transactiekosten zijn relevant omdat ze een directe impact hebben op de efficiëntie en kosteneffectiviteit van zekerhedenbeheer.

Het belangrijkste financiële voordeel van het niet moeten stellen van zekerheden is de mogelijkheid om kapitaal flexibeler aan te houden en in te zetten. Door het vermijden van zekerheidsverplichtingen kunnen bedrijven en investeerders hun fondsen gebruiken voor alternatieve investeringen, operationele behoeften of strategische initiatieven, waardoor het rendement kan worden gemaximaliseerd en de liquiditeit behouden kan blijven zonder middelen vast te leggen in zekerheden.

 

Margining bij handel met andere energiebeurzen

In de context van financiële clearing en risicobeheer voor stroommarkttransacties op energiebeurzen, omvat het proces het aannemen en effectief omgaan met afwikkelings- en wanbetalingsrisico's. Omkredietrisico's te beheren, wordtsystematisch gebruik gemaakt van een onderpandsysteem. Om kredietrisico's te beheren, worden regelmatig systematisch marges van deelnemers berekend en geïnd. Er worden verschillende methodologieën, processen en parameters gebruikt om de marginvereisten te bepalen.

Het proces zorgt voor de financiële afwikkeling tussen kopers en verkopers en fungeert als een centrale tegenpartij voor elke handel. Vanwege het inherente onvermogen om elektriciteit op te slaan, is een levering-tegen-betaling afwikkeling niet haalbaar. Daarom moeten open posities van deelnemers altijd volledig gedekt zijn om het kredietrisico van de tegenpartij te minimaliseren.

Om het risico proactief te beheren en de frequentie van margin calls te minimaliseren, worden marges vooraf geïnd op basis van historische fluctuaties van netto betalingsposities en de kredietwaardigheid van elke deelnemer. Bij de berekening wordt ook rekening gehouden met de clearingkalender, aangezien margestortingen niet van toepassing zijn in het weekend en op feestdagen.

De marginvereiste voor spotmarktproducten wordt doorgaans berekend aan de hand van drie belangrijke variabelen:

  1. Trading Volume Gemiddelde Waarde: De gemiddelde waarde (in EUR) van de nettobetalingen van de respectieve deelnemer over de terugkijkperiode
  2. Fluctuatie van het handelsvolume (standaardafwijking): Vertegenwoordigt het potentiële bereik van het gesaldeerde monetaire handelsvolume in de verhandelde producten voor dagelijkse transacties over een gespecificeerde periode van leveringsdagen (terugkijkperiode tot 365 dagen)
  3. Kredietrisicofactor: Geeft verschillende kredietrisicocategorieën weer, gebaseerd op kredietbeoordelingen van deelnemers, wat leidt tot een risicopremie.

Om de marginvereisten af te stemmen op de werkelijke risicoblootstelling, worden ze gewoonlijk eenmaal per werkdag berekend. De clearing van open posities vindt echter uitsluitend plaats tijdens werkdagen, wat resulteert in een tijdshorizon voor marginberekening die kan variëren van 1 tot 6 dagen. Dit houdt rekening met de invloed van weekenden en feestdagen op de blootstelling.

Vergeleken met Etpa's onmiddellijke financiële clearing en afwikkeling kan dit resulteren in een tot drie keer hogere kasbehoefte. Als bovendien rekening wordt gehouden met weekenden en/of feestdagen, neemt dit bedrag nog verder toe.

Conclusie

Samengevat zorgt Etpa's Power Wallet voor een revolutie in de handel in stroom door het elimineren van onderpandvereisten, het garanderen van snelle en transparante geldtransfers en het verlagen van de kosten. Met een inwerktijd van minder dan twee weken en verbeterde veiligheid biedt Etpa een probleemloze en efficiënte handelservaring. Handelen met Etpa vereist tot drie keer minder contanten in vergelijking met concurrenten, waardoor deelnemers meer financiële flexibiliteit en optimalisatie krijgen. Etpa's Power Wallet stelt een nieuwe norm voor efficiëntie en flexibiliteit in de energiehandel, vereenvoudigt processen en zorgt voor veiligheid.