Skip to main content

Whitepapers

Shared Order Book door Stefano Zambotti

 

De Shared Order Book

VERBETERING VAN DE MARKTEFFICIËNTIE EN INNOVATIE IN KORTETERMIJNSTROOMMARKTEN

Naarmate het energielandschap zich ontwikkelt, zoeken marktdeelnemers naar betere mogelijkheden om door de complexe marktdynamiek te navigeren. In deze white paper wordt onderzocht hoe liquiditeitspooling de marktefficiëntie, transparantie en toegankelijkheid voor marktdeelnemers verbetert, wat uiteindelijk ten goede komt aan de consumenten in de energiesector. Door de wisselwerking tussen marktconcurrentie, liquiditeitspooling en voordelen voor de consument te onderzoeken, benadrukken we het belang van het optimaliseren van marktmechanismen voor een duurzame en veerkrachtige energietoekomst.

 

De Shared Order Book (SOB)

In kortetermijnstroommarkten dient een orderboek als platform waar marktdeelnemers hun biedingen en aanbiedingen voor het kopen of verkopen van elektriciteit kunnen indienen, aanpassen of intrekken. Het biedt een transparant overzicht van alle actieve orders, inclusief hun hoeveelheden, prijzen en tijdsbestekken, zodat handelaren de marktdynamiek kunnen beoordelen en weloverwogen beslissingen kunnen nemen.

De SOB is een platform waar marktdeelnemers van meerdere Power Exchanges (d.w.z. Etpa, Nord Pool, Epex Spot) toegang hebben tot en kunnen samenwerken met een gecentraliseerde pool van liquiditeit. Door liquiditeit te delen, krijgen marktdeelnemers toegang tot een breder scala aan potentiële tegenpartijen en handelsmogelijkheden, wat leidt tot een grotere marktdiepte en een betere prijsvorming. Deze bundeling van liquiditeit vermindert de impact van de handelsactiviteiten van individuele deelnemers op de marktprijzen, wat resulteert in een grotere prijsstabiliteit en minder volatiliteit. Bovendien vergroten shared order books de markttransparantie, omdat alle deelnemers dezelfde bied- en laatprijzen kunnen zien en er toegang toe hebben.

Voor een opkomende, geavanceerde energiebeurs als Etpa kan het bieden van toegang tot een Shared Order Book  (SOB) aanzienlijke voordelen opleveren. Het maakt het mogelijk om een gecentraliseerde pool van liquiditeit aan te boren, waarvan het anders tijd zou kosten om deze zelfstandig te ontwikkelen. Deze toegang tot liquiditeit van gevestigde beurzen kan marktdeelnemers aantrekken die op zoek zijn naar betere technologie, producten en diensten. Het concept van shared order books is inderdaad cruciaal voor de markt als geheel en voor marktdeelnemers in het algemeen. Door innovatieve spelers toegang te bieden tot een gecentraliseerde pool van liquiditeit zonder significante drempels voor markttoegang, bevorderen shared order books de concurrentie en innovatie binnen de markt. Hierdoor kunnen nieuwkomers zich richten op het leveren van betere diensten en prestaties aan marktdeelnemers, in plaats van middelen te besteden aan het opbouwen van liquiditeit vanuit het niets. Als gevolg hiervan profiteren marktdeelnemers van een dynamischer en concurrerender landschap, met een breder scala aan handelsmogelijkheden en mogelijk verbeterde marktefficiëntie. Deze aspecten onderstrepen het belang van een SOB voor het bevorderen van de marktontwikkeling, het verbeteren van de liquiditeit en het stimuleren van innovatie op de intraday stroommarkt.

D-60!Het laatste uur - Europese energiebeurzen om liquiditeit te delen in alle tijdframes

Door toe te staan dat energiebeurzen lokale markten ontkoppelen en beheren, neemt de marktconcentratie toe, waardoor de concurrentie en efficiëntie worden beperkt. Dit monopolistische gedrag heeft de marktresultaten verstoord. Gelukkig komt hier nu een einde aan en mogen beurzen geen lokale markten beheren binnen het Day-Ahead- en Intraday-kader.

In dit hoofdstuk onderzoeken we de rol van liquiditeitspooling tijdens D-60 bij het verbeteren van de marktefficiëntie, het bevorderen van transparantie en het vergemakkelijken van de toegang voor kleine en middelgrote spelers in de hernieuwbare energiesector.

A wind turbines in a field
Description automatically generated

De integratie van hernieuwbare energiebronnen in de bestaande energie-infrastructuur biedt zowel kansen als uitdagingen in moderne energiemarkten. Centraal bij deze integratie staat de behoefte aan nauwkeurige prijssignalen, transparante marktmechanismen en een efficiënte toewijzing van hulpbronnen om een duurzame en veerkrachtige energietoekomst te realiseren. Deze elementen spelen een cruciale rol om ervoor te zorgen dat hernieuwbare technologieën effectief worden gemengd in de energiemix en dat tegelijkertijd wordt voldaan aan de dynamische vraag van de markt.

Concurrentie tussen energiebeurzen en marktdeelnemers is belangrijk om accurate signalen te geven voor nieuwe energie-investeringen, een essentieel aspect voor de succesvolle integratie van hernieuwbare technologieën. Vooral in het laatste uur voor het sluiten van de markt (D-60) stelt de toegang tot liquiditeit van alle beurzen marktdeelnemers in staat om posities dichter bij de levering aan te passen, waardoor de marktsignalen voor producenten en consumenten van hernieuwbare energie worden verbeterd. Het poolen van liquiditeit tussen de beurzen verhoogt de transparantie nog verder, waardoor marktdeelnemers de handelsvolumes en prijzen van de verschillende platforms kunnen observeren. Deze transparantie is essentieel om eerlijke concurrentie te bevorderen en discriminatie van kleinere spelers op de markt voor hernieuwbare energie te voorkomen.

Efficiënt gebruik van hernieuwbare energie is essentieel om de ecologische en economische voordelen ervan te realiseren. Het poolen van liquiditeit optimaliseert dit gebruik door verbindingen tussen producenten en consumenten te vergemakkelijken tijdens kritieke handelsperioden zoals D-60. Door te zorgen voor efficiënte toewijzing en gebruik kan het volledige potentieel van hernieuwbare opwekking worden gerealiseerd, waardoor belangrijke stappen worden gezet in de richting van een duurzame energietransitie.

Het vergemakkelijken van markttoegang voor kleinere spelers op de hernieuwbareenergiemarkt is noodzakelijk voor het bevorderen van inclusiviteit en het stimuleren van innovatie. Het delen van liquiditeit vereenvoudigt de toegang tot de intradaymarkt, verlaagt de financiële drempels en stimuleert de deelname van uiteenlopende marktdeelnemers. Het verlagen van de deelnamekosten door het poolen van liquiditeit (d.w.z. onboarding met slechts één PX volstaat) stimuleert innovatie en marktontwikkeling en verrijkt het landschap van hernieuwbare energie met nieuwe oplossingen en benaderingen.

A person raising her fist in the air
Description automatically generated

 

De integratie van hernieuwbare energie in de energiemix bevordert niet alleen de milieuduurzaamheid, maar verlaagt ook de kleinhandelsprijzen voor de consument. Dit wordt voornamelijk bereikt door de invoering van nauwkeurigere prijssignalen en de verbetering van de marktliquiditeit. De resultaten van efficiënte integratie sluiten nauw aan bij theorieën over consumentenwelzijn, die suggereren dat concurrerende markten leiden tot lagere prijzen en een groter consumentensurplus. Door gebruik te maken van marktconcurrentie krijgen consumenten aanzienlijke voordelen op het gebied van betaalbaarheid en toegankelijkheid van energiediensten.

 

Het poolen van liquiditeit speelt een centrale rol bij het verbeteren van de prijsvorming en het verlagen van de transactiekosten op de energiemarkten, het bevorderen van concurrerende prijzen en het verbeteren van de marktefficiëntie om de welvaart van de consument te maximaliseren. Het poolen van liquiditeit op verschillende beurzen bevordert niet alleen de marktefficiëntie, maar verbetert ook de voorzieningszekerheid door de toegang tot essentiële bronnen te verbeteren. Dit sluit aan bij de theorie van de veerkracht van de bevoorradingsketen, waarbij de nadruk wordt gelegd op diversificatie en redundantie om de toegang tot hulpbronnen veilig te stellen. Het verbreden van de markttoegang en het verminderen van de afhankelijkheid van beperkte voorzieningsbronnen door het poolen van liquiditeit versterkt de energiezekerheid en -veerkracht en beschermt consumenten tegen marktvolatiliteit en verstoringen.

Conclusie

Het Shared Order Book (SOB) zorgt voor een revolutie op de kortetermijnstroommarkten door de diepte van de markt te vergroten, de prijsvorming te verbeteren en de volatiliteit te verminderen. Dit komt ten goede aan marktdeelnemers die gemakkelijker toegang hebben tot liquiditeit, wat leidt tot lagere detailhandelsprijzen en meer welvaart voor de consument. Bovendien versnelt de SOB de integratie van hernieuwbare energie, wat bijdraagt aan een duurzame energietransitie.

D-60, het laatste uur voor het sluiten van de markt, speelt een cruciale rol door aanpassingen dichter bij de levering mogelijk te maken, wat de marktsignalen voor hernieuwbare energie verbetert. Het bevordert eerlijke concurrentie en inclusiviteit, wat ten goede komt aan kleinere spelers op de markt voor hernieuwbare energie en innovatie stimuleert. Kortom, het bundelen van alle liquiditeit tot aan de Gate Closure Time (GTC) stimuleert de marktontwikkeling, verbetert de liquiditeit en ondersteunt een duurzame energietoekomst.