Skip to main content

White Papers

GOPACS door Stefano Zambotti

 

GOPACS

In het veranderende landschap van de energiemarkten is Etpa een pionier met de introductie van GOPACS, een innovatief platform dat de dynamiek van de handel in capaciteit een nieuwe impuls geeft. GOPACS is ontwikkeld door Etpa en is collectief eigendom van de Nederlandse Transmission System Operator (TSO) en alle Nederlandse Distribution System Operators (DSO's). GOPACS zorgt voor een revolutie in de manier waarop deelnemers hun activa optimaliseren en bijdragen aan een groener netwerk.

Transmission Lines


Introductie

GOPACS staat in de voorhoede van de innovatie van de energiemarkt en herdefinieert de traditionele opvattingen over de handel in capaciteit. Dit baanbrekende platform faciliteert naadloze capaciteitshandel in de Congestiemarkt, verdient erkenning in onderzoekspapers voor zijn transformerende impact en positioneert zichzelf als een katalysator voor verandering in de energiesector.

 

Netcongestie begrijpen

Congestie op het elektriciteitsnet, een uitdaging die voortkomt uit onevenwichtigheden in de vraag naar en het aanbod van elektriciteit binnen specifieke regio's, belemmert de efficiënte levering van stroom. Onder invloed van factoren zoals geografische beperkingen, integratie van hernieuwbare energie en elektrificatie trends (bijv. EV's, warmtepompen), vormt congestie een kritieke uitdaging voor netbeheerders die de stabiliteit willen handhaven.

 

HUIDIGE BEPERKINGEN IN HET NEDERLANDSE NETWERK

Aanbod
Congestion Map
Vraag
Congestion Map

Essentiële informatie voor netbeheerders

Netbeheerders moeten toegang hebben tot de volgende informatie om congestieproblemen te kunnen oplossen:

  • Beschikbaarheid van capaciteit
  • Richting van capaciteit (opwaartse/neerwaartse dispatching)
  • Capaciteitsgebied (netverbindingscode - EAN-code)
  • Periode van beschikbaarheid van capaciteit
  • Prijs waartegen het vermogen capaciteit kan leveren

Deze informatie wordt weerspiegeld in de koop- en verkooporders in het GOPACS orderboek van Etpa.

 

Flexibiliteit voor congestiediensten

Activa met flexibiliteit, zoals warmtepompen, E-boilers, koude opslag, batterijen en energiecentrales, komen in aanmerking voor het leveren van congestiediensten. GOPACS fungeert als enabler, waardoor deze activa kunnen afwijken van hun genomineerde posities, wat bijdraagt aan het dynamische beheer van congestieproblemen.

 

Congestieproblemen aanpakken

Wanneer systeembeheerders een congestieprobleem voorzien in een specifiek deel van het elektriciteitsnet, publiceren ze congestieaankondigingen.

De systeembeheerder geeft de periode aan waarvoor hij capaciteit nodig heeft, de benodigde capaciteit, het gebied waar congestie optreedt en het tijdsbestek voor het invoeren van orders.

Hieronder vindt u een voorbeeld van een congestieaankondiging:

GOPACS order

Zodra het orderinvoervenster is afgelopen, haalt de netbeheerder alle ingediende orders op, zowel koop- als verkooporders, met als doel congestie te voorkomen en de netstabiliteit te garanderen. GOPACS verwerkt deze orders, bepaalt de optimale oplossingen en stuurt de specifieke orders terug die moeten worden geactiveerd om deze doelstellingen te bereiken.

ACM's Codebesluit

Het Codebesluit van de ACM, dat op 25 mei 2022 werd geïmplementeerd, sluit naadloos aan bij het evoluerende landschap van de energietransitie, waar de uitdagingen met betrekking tot netcongestie toenemen. In deze dynamische context wordt de actieve betrokkenheid die door het Codebesluit wordt aangemoedigd van het grootste belang. Entiteiten die in staat zijn hun capaciteit in te brengen, zoals benadrukt in het besluit, pakken niet alleen congestieproblemen aan, maar ontsluiten ook extra inkomstenmogelijkheden. Door innovatieve oplossingen te bieden en de principes van het ACM-besluit te omarmen, bevordert GOPACS een vlottere integratie van hernieuwbare projecten, zorgt het voor flexibiliteit en verbetert het de algemene stabiliteit van het net.

 

 

 

Inzichten in de gegevens

  1. Hier zijn de boxplots die de wekelijkse prijstrends (EUR/MWh) illustreren.

 

GOPACS price trends

Kader: De box geeft het interkwartielbereik weer, dat is het bereik tussen het eerste kwartiel (Q1) en het derde kwartiel (Q3) van de dataset. De lengte van de box illustreert de spreiding van de middelste 50% van de gegevens.
Whiskers: De whiskers strekken zich uit vanaf de randen van het vak om het bereik van de gegevens aan te geven. Gegevenspunten buiten de whiskers worden beschouwd als uitschieters (als er extreme waarden zijn).
Mediaanlijn: Een lijn binnen het kader stelt de mediaan voor, wat de middelste waarde is wanneer de gegevens worden gesorteerd. Het verdeelt de dataset in twee helften, met 50% van de gegevenspunten eronder en 50% erboven.

 

  1. Hier is een grafiek met de cumulatieve trends van de jaarlijkse hoeveelheden (MWh).

Het verhandelde volume vertoont veranderingen in opeenvolgende jaren: 288.571,2 MWh in 2021, een aanzienlijke stijging tot 363.916,8 MWh in 2022, gevolgd door 228.460,8 MWh in 2023.

Gopacs Cumulative Volume

 

CONCLUSIES

GOPACS vertegenwoordigt een cruciale vooruitgang in het energiemarktlandschap en biedt innovatieve oplossingen om de congestieproblemen op het elektriciteitsnet aan te pakken. GOPACS pakt niet alleen congestieproblemen aan, maar ontsluit ook inkomstenmogelijkheden voor marktdeelnemers. GOPACS is in lijn met de principes van de ACM Code Decision, belichaamt de essentie van actieve betrokkenheid en draagt aanzienlijk bij aan de integratie van hernieuwbare projecten, waardoor de stabiliteit van het net wordt verbeterd en de energietransitie wordt gestimuleerd.